Vi er strålende fornøyde med nye medaljer i World Cheese Awards. I år deltok 4786 oster fra 46 land i "oste-VM" som ble avholdt i Viseu i Portugal 15. november.
Vellagra Bufar 18 mnd+ nådde helt opp til gull og Valdresost fikk en super bronse. Vellagra Bufar finner du hos MENY og Valdresost finner du hos MENY, SPAR og noen utvalgte Joker og Kiwi.
Fredag 25. april avholdes den store finalefesten i Det Norske Måltid sesong 16 i DNB Arena i Stavanger. Det Norske Måltid har etablert seg som en av matbransjens viktigste og mest prestisjefylte prisutdelinger, og juryen består av noen av landets fremste kokker og sommelierer. Det er derfor veldig gledelig for oss at Bufar 15 mnd er blant de tre finalistene i kategorien Årets ost.
Bufar er en norsk matskatt som du finner hos MENY over hele landet.
Under Valdreskonferansen på Radisson BLU Mountain Resort Beitostølen tirsdag 15. oktober, ble Valdresmeieriet kåret til Årets Valdresambassadør. Det er Visit Valdres som deler ut prisen som kan gis til en person eller organisasjon som har gjort Valdres kjent nasjonalt og/eller internasjonalt på en positiv måte.
En jury på seks personer fra næringsliv og det offentlige Valdres har funnet Valdresmeieriet verdig til prisen. Juryen peker blant annet på at Valdresmeieriet bidrar til å både bevare og utvikle lokale arbeidsplasser samt kombinerer gamle håndverkstradisjoner med moderne innovasjon. Les mer på Visit Valdres sine sider.
Det flotte diplomet er tegnet av dyktige Henning Wangsnes.
Valdresmeieriet i Valdres er tildelt 3-stjerner for Bufar® 15 mnd og 2-stjerner for Bufar® 12 mnd av Great Taste Award, den største og mest anerkjente mat- og drikkekonkurransen i verden. Man kan si at det er «Matverdenens Oscar-utdeling». Av årets 13.672 produkter var det kun 1,9% som fikk tildelt Great Taste 3-stjerner.
I juryens uttalelse kan man blant annet lese:
"Glistening under the light with the tyrosine diamonds, this cheese has a gorgeous creamy, buttery and nutty flavour profile that is a testament to the terroir of the cows. The grassy finish is a pleasant feature and we just wanted more and more!"
Valdresmeieriet fikk hele fem medaljer i World Cheese Awards (oste-VM) som var arrangert i Trondheim siste helga i oktober. Bufar 12 mnd fekk gull, mens Bufar 18 mnd fekk sølv, i likhet med Bukono. Valdresost og Salatost fekk begge bronse.
– Det er vi kjempefornøyde med. Norske oster hevder seg godt igjen. Det er til og med en norsk VM-vinner, så det var ekstra moro at Gangstad Gårdsysteri, et norsk småskala gardsysteri fra Trøndelag ble verdens beste på heimebane, sier Jørn Wangensten i Valdresmeieriet.
– Det var en givende helg, legger han til.
Han synes det er ekstra stas at de fikk gull på et produkt som er laga på stølsmelk.
– Bufaren vår er det viktigste produktet vårt, som er laga på stølsmelk. Det er ekstra moro at vi får fram den unike råvara vi har i Valdres, sier han.
Torsdag 2. februar avholdes den store finalefesten i Det Norske Måltid i Stavanger. Det Norske Måltid har etablert seg som en av matbransjens viktigste og mest prestisjefylte prisutdelinger, og for 15. året på rad leter de etter det ypperste innen norsk mat og drikke. Det er derfor veldig gledelig for oss at Bufar 18 måneder er blant de tre finalistene i kategorien Årets ost.
Bufar er en norsk matskatt som du finner hos MENY.
Over 4400 oster frå 42 land deltok World Cheese Awards i Wales, som vart avslutta 4. november. Vi er stolte og glade for hele 4 medaljer til ostene våre. Bufar fikk gull og det ble bronse til Bukono, Syndin og Valdresost. Årets verdsmeister var Le Gruyere AOP frå Sveits.
Neste år skal oste-VM arrangeres i Trondheim frå 26. - 28. oktober.
Bufar® fra Valdresmeieriet i Valdres er tildelt 3-stjerner av Great Taste, den største og mest anerkjente mat- og drikkekonkurransen i verden. Man kan si at det er «Matverdenens Oscar-utdeling». Av årets 14.113 produkter var det kun 218 produkter som fikk tildelt Great Taste 3-stjerner. Bufar® var den eneste fra Norge som oppnådde dette kvalitetsstempel som anerkjennes av både forhandlere og forbrukere verden over. I tilbakemeldingene fra juryen står det blant annet: -Smaken er en herlig blanding av salte, søte og nøtteaktige noter med mild melkefriskhet. Denne osten er guddommelig, og vi føler at den har noe for enhver smak. Denne osten trenger ikke akkompagnement for å få den til å skinne. Det er utsøkt bare på egen hånd.
Oppdatering: Alle de 218 som oppnådde 3-stjerner ble bedømt på nytt og Bufar var blant de 33 (0,2%) som kom gjennom nåløyet og ble nominert til Golden Fork.
Bergamo, Italia, 18. oktober 2019: Valdresmeieriet deltar med oster under World Cheese Awards som for første gang avholdes i Italia. World Cheese Awards arrangeres av The Guild of Fine Food og regnes som en av verdens mest anerkjente ostekonkurranser. Her kåres verdens beste ost blant 3500 oster fra mer enn 30 land. Hele to ganger tidligere har Norge stukket av med tittelen "Verdens beste ost". Kraftkar vant i 2016 og i 2018 vant Fanaosten på hjemmebane i Bergen.
Konkurransen fungerer slik at tusenvis av oster fra hele verden bedømmes av 250 dommere. Dommerne jobber i 78 tema og rangerer ostene på sitt bord etter et nummersystem. Poengsummen ostene oppnår viser om de når opp til gull, sølv eller bronse. Av de ostene de som oppnår gull velger dommerne ut en Super-gull pr bord. Disse bedømmes på ny av dommerne og 16 av disse går til superfinalen hvor verdens beste ost kåres. Vi krysser fingrene for at Norge igjen kan hevde seg i toppen.
Valdresmeieriet er topp tre i Årets ost med 2 år gammel BUFAR, og dermed videre til finalen i Det Norske Måltid.
Finalen går av stabelen i Stavanger 10. januar 2020.
Valdresmeieriet hausta 3 medaljer i NM i ost. Sølv til vellagra Bufar og bronse til lagra Bufar samt salatosten Valdresbeta.
5. september vart NM i ost arrangert på Sentralen i Oslo. Her vart 200 ostar og meieriprodukt frå gards- og stølsysteri, samt meierianlegg vurdert. Vurderinga tek utgangspunkt i utsjånad, lukt, konsistens og smak, og alle ostane får også individuelle tilbakemeldingar, slik at NM bidreg til å auke kvaliteten i Oste-Noreg.
Norsk Gardsost, som er ein landsdekkande organisasjon for norske handverksysteri og gardsmeieri, var arrangør i samarbeid med Coop og OsteCompaniet Tine som sponsorar.
Valdresmeieriet fekk både gull og to bronse i "World Cheese Awards 2018".
Aldri før har så mange ostar og osteprodusentar vore påmeldt World Cheese Awards! Då det prestisjetunge osteverdsmeisterskapet vart arrangert i Bergen 2. november deltok 3472 ostar frå 41 land. Noreg stilte med 175 ostar frå 58 ysteri og av desse kom 6 av ostane frå Valdresmeieriet. Arrangementet var ope for publikum og det vart ein folkefest i Grieghallen der ein kunne smake på nokre av verdas beste ostar! Laurdag 3. november viste resultatlista at vi hadde fått gull for Bufar® samt bronse for både Helin™ og Bukono™!
Juryen uttaler om Fosheim™: God aroma, kompleks smak, særegne saltkrystaller og en karamellaktig god ettersmak. Emballasjen er lekker og gir god informasjon om prosessen som ligger bak.
Det Norske Måltid kårer dei beste mat- og drikkeprodukta i Noreg og er landets viktigaste og mest prestisjefylde prisutdeling. Produkta vert vurdert etter smak, konsistens, utsjånad og regional forankring. Finalejuryen besto av professor ved Nofima Einar Risvik, (juryleiar), Wenche Andersen (TV2), Kjartan Skjelde (Tango/TV3), Guro Helgesdotter Rognså (Gastronomisk Institutt) og Lars Erik Vesterdal og Anders Isager.
Matmerks vandrepris Årets Matspire for 2015 gjekk til Valdresmeieriet. Juryen begrunnar prisen med at Årets Matspire er eit nylig lansert kvalitetsprodukt med stort markedspotensiale; både forbrukarane, matkjedene og kokkane ynskjer fleire gode, norske ostar. Produsenten vert lyfta fram som ein viktig lokal aktør som har bidratt til å utvikle og innovere i Valdres. Ambisjonane til Valdresmeieriet er å auke produksjonen med 30 prosent kvart år og å produsere lokale kvalitetsostar heile året.
I juryen sat innkjøpsdirektørene Tor-Helge Gundersen (COOP), Øyvind Andersen (NorgesGruppen) og Martin Klafstad (REMA1000), samt fagsjef Frode Kristensen i Matmerk.